Hvordan jobber en osteopat?

Silje Sveen jobber som osteopat i FASiA Hamar. Hun var ferdig utdannet i 2016 og vil gjerne bruke sin nyervervede kompetanse til å fortelle om det flotte yrket sitt. Silje vil skrive flere artikler på fasia.no framover, og det er da naturlig at hun her begynner å fortelle om hvordan osteopatene resonnerer når man skal hjelpe pasientene sine.

 

Lurer du på hvordan jeg som osteopat kan hjelpe deg med dine plager?

Osteopati bygger primært på fem modeller. Disse modellene kan vi bruke for å systematisere, se helheten og finne ut hvordan vi best kan hjelpe deg med dine plager.

For å gi deg litt oversikt vil jeg fortelle kort hva disse fem modellene går ut på.

Den biomekaniske modellen er hvordan leddene og muskulaturen din beveger seg og fungerer i forhold til hverandre. Det er nok denne delen av manuell medisin de fleste tenker på når de hører om osteopati, fysioterapi, kiropraktikk osv.

Men har du tenkt på at kroppen din er så uendelig mye mere enn bare bein og muskler?

Hva med nervesystemet, ikke i form av prolaps, men for eksempel den migrenen som gjør så innmari vondt og som stadig kommer tilbake. For forstå hva som skjer i hodet når man får migrene er det en teori om at vi må helt tilbake til det stadiet hvor vi fremdeles bare var noen måneder gamle i mors mage. Tilbake til hvordan hjernen og kroppen dannes og hvordan nervene dannes med den. Først da har vi forutsetning for å bedre betingelsene for nervene våre.

I tillegg til dette er det respiratoriske og sirkulatoriske systemet viktig. Klart du kan få vondt i ryggen hvis blodet som skal tilbake til hjertet må «stå i kø» for å komme tilbake, dette vil oppleves som trykkende eller pressende smerter i ryggen. Kanskje er du kald på armer og bein uansett tid på året. Eller at du opplever at du hovner opp, eventuelt at armer eller ben føles “tunge”.

Det metabolske systemet er utrolig viktig for alle prosessene som foregår i kroppen vår. Kanskje du føler deg stresset uten grunn, eller at du føler at du har mistet all energien din. For det er ingen tilfeldighet at hormonkjertlene våre er plassert nøyaktig der de er. De er avhengig av god bevegelighet og trykk for å kunne fungere optimalt. Derfor er vi  som osteopater opptatt av bevegelsen til disse kjertlene og området rundt.

Sist, men ikke minst har vi den bio-psyko-sosiale modellen. Hvordan har du det? Hvordan vi har det i de miljøene vi omgås er viktig for hvordan kroppen vår har det. Sliter vi i en relasjon kan kroppen reagere med smerte på stimuli som vi vanligvis ikke opplever som smertefull.

Siden alle disse systemene jobber sammen vil du kunne oppleve at din osteopat behandler andre deler av kroppen enn der smertene sitter. Dette kan være et ledd for å kunne gi det den beste og mest effektive behandlingen.

Dette var en kort innføring i hvordan noen av oss osteopater tenker, kanskje kjenner du deg igjen i noen av beskrivelsene? Ikke nøl med å ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne med dine plager.

 

Med vennlig hilsen

Silje Sveen

 

Teksten er basert på forfatterens egne betraktninger og erfaringer, og representerer ikke nødvendigvis FASiA sine meninger.